A légzés, mint a stresszcsökkentés eszköze

A légzés, mint a stresszcsökkentés eszköze

Amikor feszültnek és stresszesnek érezzük magunkat, sokszor nyúlunk külső segítséghez, van akinek a gyógynövényes készítmények jönnek be, van aki elmegy futni, van aki gyógyszert vesz be. Pedig van egy olyan eszközöd, ami azonnal hat, nincs káros mellékhatása, egészséges azonban annál több. Ez pedig: a légzés!

Kezdjük a légzés mélységével. Ha mellkasba lélegzel, akkor a rekeszizom helyett a külső, másodlagos izmokat (mell-, nyak- és hátizmokat) használod belégzéshez, ezért ezek befeszülnek, fájhatnak, könnyen el is alszod. A mellkasi légzés stresszes helyzetekhez kötődik alapvetően: kifelé viszi a figyelmet, hiszen egy külső szituációt kell megoldanod, ami stresszel. Ellenben ha hasba lélegzel, akkor befelé is tudsz figyelni, megnyugszol, lassul a légzésed. A rekeszizmod lehúzódik a hasad felé, megmasszírozza a belső szerveket, növeli a hasűri nyomást és tehermentesíti a szívet.

A rekeszizom légzés egyik hatása, hogy lassabb lesz a légzésed. Ez mélyebb, nyugodtabb tudatállapotot eredményez, javul a koncentrációd és jobban jelen tudsz lenni az életedben. A lassú, mély légzés az ún. paraszimpatikus idegrendszert hozza működésbe, ami segíti az relaxációt, csökkenti a vérnyomást, és a vér az emésztőrendszer felé áramlik, ezért javul az emésztés. És ha már itt tartunk: a hosszú kilégzés nyugtat igazán!

Nagyszüleink még azt mondták: ha ideges vagy, vegyél három mély levegőt, és csak utána cselekedj. Hasznos tanács volt, amit a tudomány is igazolt.

Tanuld meg velünk az alapokat!

 


Kategóriák: Lélek, Test

Hozzászólás írása