A nyújtás  fontossága megkérdőjelezhetetlen. Nyújtás nélkül az izmaink megrövidülhetnek, rugalmatlanná válnak és nagyobb eséllyel sérülhetünk le bármilyen mozgás közben és intenzívebben is érezhetünk izomlázat edzések, jóga után. A nyújtás alapfeltétele a mozgásaink kiterjesztésének. Éppúgy ahogy a bemelegítést, ráhangolódást sem szabad elhagyni a mozgásaink előtt, a nyújtást is fontos beépíteni a mindennapokba. Nem számít, hogy futottál, súlyzóztál, aerobikoztál vagy egész nap számítógép előtt ültél, nyújtani mindenképpen szükséges.

A nyújtásnak több formája létezik, aktív és passzív nyújtások. A legbiztonságosabb a passzív nyújtáson belül is a statikus nyújtás. Ez egy lassú folyamat, ami megkímél, hogy bármiféle sérülést érj el vele, mert sajnos, ha rosszul nyújtasz akár kárt is okozhatsz, ilyenkor is le lehet sérülni. Az adott izomcsoportot lassan megnyújtjuk, a végsőkig nyújtjuk, majd ezt az állapotot megtartjuk 15-30 mp-ig. Ha fájdalmat érzel, akkor engedd visszább magad, a nyújtásnak jól kell esnie, érzed, ahogy dolgoznak az izmok, de nem szabad fájdalmat érezni. Ha valahol kötöttebb az izmod, akkor se aggódj, folyamatos nyújtással napról napra jobban meg tudod majd nyújtani. A hangsúly a rendszerességen van.
Miért fontos a nyújtás?
    • megtartsuk a hajlékonyságunkat
    • csökkentsük a sérüléseket, izomlázat
    • segít a tömegnövelésben más edzésformáknál
    • az ülőmunka okozta megrövidült izmokat átnyújtja
Ami még egy érdekes dolog, hogy sokan akkor kezdenek el nyújtani, ha már fáj valamijük. Elég könnyen találhatunk magunkon megrövidült izmot, főleg ha eddig nem nagyon nyújtottunk.
Figyelj rá, hogy lassú mozdulatokkal és alacsony pulzusszámon végezd a nyújtást, mert közben is lesérülhetsz. Ha egy-egy gyakorlatot nem tudsz kivitelezni tökéletesen, mert már túl kötöttek hozzá az izmaid, akkor se hagyd abba, hétről-hétre egyre jobban vissza fogja nyerni izmod a rugalmasságát és a szabad mozgás érzést a testben!
Nyújts és relaxálj velünk az alábbi időpontok valamelyikén!